Lamač je pri odstraňovaní kalamity podľa starostu na pokraji síl

14.02.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) – Lamač je v dôsledku snehovej kalamity v kritickom stave. Zo štyroch pracovníkov, ktorí zabezpečujú zimnú údržbu na komunikáciách tejto bratislavskej mestskej časti, sú momentálne práceschopní iba dvaja. Starosta Lamača Peter Šramko priznal, že situáciu napriek enormnej snahe momentálne nezvládajú. "Sme na pokraji síl," uviedol starosta Lamača. Chápe rozhorčenosť ľudí, ktorí si myslia, že mestská časť nerieši následky snehovej kalamity. Dodal však, že v rámci technických i personálnych možností robí mestská časť momentálne maximum. Na zimnú údržbu využíva veľký traktor s radlicou, malý traktor a snežnú frézu.
"Bohužiaľ, včera sa nám na štyri hodiny pokazil veľký traktor, ktorý používame na čistenie komunikácií, dnes zasa ochorel pracovník, ktorý jazdil na malotraktore. Ten momentálne stojí," uviedol Šramko. Poslancov informoval aj o tom, že komunikácie sa čistili do druhej hodiny v noci, dnes sa práce začali opäť o piatej hodine ráno. "Bohužiaľ, pri takom intenzívnom snežení sa zdá, akoby sa tie komunikácie ani nečistili," uviedol Šramko. Veľké sťažnosti sú podľa neho aj na komunikácie v správe hlavného mesta. Ako príklad uviedol Bakossovu ulicu.
Šramko dodal, že vzhľadom na kritickú situáciu stiahol na zimnú údržbu a čistenie chodníkov so snežnou frézou aj jediného muža, ktorý je momentálne na miestnom úrade. Vyzval preto aj prítomných poslancov, aby urýchlili rokovanie a pomohli pri zimnej údržbe v mestskej časti.
Poslanci lamačského zastupiteľstva Pavol Čech a Radoslav Olekšák vyčítajú starostovi nepripravenosť a nedostatočnú organizáciu zimnej údržby. "Vy ste starosta a máte sa postarať o to, aby bol zabezpečený dostatočný počet ľudí i všetka dostupná technika v teréne," uviedol Olekšák s tým, že sa nemožno vyhovárať na mimoriadne rozmery kalamity.
Čech požiadal, aby pred budúcou zimnou sezónou bol pripravený krízový plán s uvedením možností riešenia podobnej situácie, aká nastala v tomto roku.
 

Vyberte región